Fondatorii magazinului pentru copii şi adolescenţi „a”MIC”

ALEXANDRINA RUSU


  S-a născut la 26 august 1946 în satul Bulăieşti, Orhei, într-o familie de pedagogi. Din motivul că părinţii erau adesea transferaţi cu lucrul în diverse localităţi, a frecventat mai multe şcoli. Astfel, studiile medii le-a încheiat la Chişinău, în cea mai prestigioasă şcoala naţională, nr.1, devenită apoi Liceul român-francez „Gh. Asachi”. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Filologie de la USM. După absolvire a fost angajata mai multor biblioteci importante, ca în 1971 să fie numită şefă a Bibliotecii Centrale a Casei Presei din Chişinău.
  În 1979 se căsătoreşte cu Alexandru Rusu, stabilindu-se în satul Dănceni, Ialoveni. Împreună au făcut multe acţiuni de binefacere, au sprijinit tinerele talente, au fondat revista pentru copii şi adolescenţi „a”MIC”, au sponsorizat montarea baletului „Spărgătorul de nuci” de la Teatrul de Operă şi Balet şi a spectacolului „Oltea” la Teatrul Naţional „M. Eminescu”etc.
  Pentru organizarea unora dintre ele a fost nevoie de mult curaj. Astfel, La 15 iunie 1989, în spiritul acţiunilor de trezirea a conştiinţei naţionale, a organizat o suită de manifestări consacrate jubileului de 100 ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Mihai Eminescu. Iar în vara lui 1992, asumându-şi posibile riscuri, a oferit spaţiul sălii de lectură a bibliotecii de la Casa Presei centrului de presă al combatanţilor de pe Nistru, unde erau concentrate date importante referitoare la luptele din raioanele de est ale ţării.
  În 1994 a iniţiat editarea colecţiei de carte „Biblioteca „a”MIC”, a fost membră activă a Clubului amatorilor de muzică clasică „Filantrop”, contribuie substanţial la edificarea Bisericii „Sf. Dumitru” din Dănceni, Ialoveni. Fapt pentru care, în 1998, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove îi conferă titlul de ctitor al bisericii. A fost membru al consiliului de coordonare al Fundaţiei de binefacere pentru copii „Brânduşele Speranţei”. În 2004 a coordonat editarea unei colecţii de carte dedicate jubileului de 500 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a unui set de calendare dedicate ilustrului domnitor. S-a stins din viaţă la 19 octombrie 2009 şi a fost înmormântată în curtea bisericii „Sf. Dumitru” din Dănceni, Ialoveni.
Distincţii
În 1990, pentru merite deosebite în domeniul biblioteconomiei, a fost decorată cu medalia „Veteran al Muncii”.
În 2007 i s-a decernat medalia „Mihai Eminescu”.
În 2008 a fost decorată de către Mitropolia Moldovei cu medalia „Cuvioasa Parascheva”.
ALEXANDRU RUSU

  S-a născut la 23 mai 1943 în localitatea Limbenii Vechi, raionul Glodeni. Mai târziu, familia se mută la Bălţi. La doar 14 ani, pentru a-şi ajuta familia, paralel cu studiile, a mers la lucru pe un şantier de construcţie. A fost sudor, electrician. După serviciul militar a revenit la Bălţi şi s-a angajat la Uzina „Lenin”. În paralel a studiat la Institutul Politehnic din Chişinău.
  În 1990 a fondat Firma editorial-poligrafică „Baştina-RADOG” SRL, la tipografia căreia este editată şi revista „a”MIC”. Mereu şi-a dorit să realizeze activităţii care să bucure oamenii şi să le fie de mare folos.
Astfel, între anii 1990-1994 contribuie la reparaţia Mănăstirii Chiţcani şi a altor lăcaşe de cult din Republica Moldova.
  În 1993 a fondat magazinul ilustrat pentru copii şi adolescenţi „a”MIC”.
  Între anii 1994-1998 a construit Biserica „Sf. Dumitru” din Dănceni, Ialoveni.
  Din 1996 şi până în prezent editează materialele promoţionale şi cărţile-surpriză pentru Salonul de Carte pentru Copii şi Tineret. De asemenea, în cadrul aceluiaşi salon, acordă premiul pentru poezie „Grigore Vieru”.
  În anii1997-1998 sponsorizează montarea în scena Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a baletului „Spărgătorul de nuci”.   Între anii 1997-1999 a oferit premii pentru bursierii Fundaţiei „Brânduşele Speranţei”.
  Între anii 2000-2014 susţine financiar acordarea premiilor oferite anual de Uniunea Scriitorilor.
  În 2002 a contribuit financiar la înălţarea monumentului Ştefan cel Mare din Bălţi.
  În 2005 a finanţat montarea spectacolului „Oltea” de Andrei Strâmbeanu pe scena Teatrului Naţional „M. Eminescu”.
Din 2007 până în prezent acordă câte un premiu pentru câştigătorii Festivalului-concurs al tinerilor muzicieni „Antonina Lucinschi”. În memoria mult regretatei sale soţii Alexandrina Rusu, în fiece an, acordă burse elevilor de la gimnaziile din Dănceni, Ialoveni, şi Bulăieşti, Orhei.
Distincţii
În anul 2012 a fost decorat cu Ordinul Republicii.
Pentru susţinerea culturii naţionale a mai fost decorat cu ordinele „Ştefan cel Mare” şi „Gloria Muncii”.
Pentru editarea cărţilor cu caracter religios şi contribuţia la reparaţia lăcaşelor de cult a fost decorat cu Ordinul „Sf. Vladimir”. De asemenea, i-a fost conferit Ordinul „Cuviosul Paisie Velicikovski” pentru contribuţia substanţială la edificarea, amenajarea şi întreţinerea Bisericii „Sf. Dumitru” din Dănceni, Ialoveni.